Werken met een pasgeboren baby: verlies je baan in 22 stappen

07.01.2019 05:00
Werken met een pasgeboren baby: verlies je baan in 22 stappen

Annemieke dacht dat het wel zou gaan, per Skype een interview houden met een drie weken oude baby op schoot. Viel dat even tegen…

Superrelaxed natuurlijk: wisselende opdrachten, je eigen tijd indelen en lekker vanuit huis werken. Met het enige nadeel dat zwangerschapsverlof iets is dat je je als freelancer niet kunt permitteren. Want drie maanden lang geen maandelijks interview afleveren betekent toedeloe: voor jou twintig anderen die deze opdracht willen. En die luiers moeten toch ergens van betaald worden. Dus zit ik met een drie weken oude baby een interview te houden. Dat gaat zo:

 1. Plan het interview in voor de enige tijd waarop baby ieder van de afgelopen 20 dagen als een blok lag te pitten, namelijk 11 uur ’s ochtends.
 2. Installeer je om 10.30 achter de computer ter voorbereiding en geef pasgevoede en slaperige baby aan vriend met de strikte instructies zich de eerstkomende twee uur niet te melden.
 3. Krijg om 10.40 te horen dat baby nog niet slaapt. Adviseer stofzuigergeluid.
 4. Krijg om 10.50 te horen dat baby nog steeds niet slaapt. Adviseer heen en weer wiegen en slaapliedjes zingen.
 5. Schreeuw “Slaap slaap daarbuiten loopt een fucking schaap ofzo, weetikveel, google die shit gewoon” naar beneden als antwoord op de vraag welke slaapliedjes je het beste voor een drie weken oude baby kunt zingen.
 6. Krijg om 10.58 van vriend een huilende baby in je armen gedrukt met de woorden: “Sorry, ik weet dat je zo moet werken, maar ze wil echt jou. Ik kan dit nu even niet aan.”
 7. Overweeg vriend te vermoorden, maar verander van mening als baby stil is zodra je haar oppakt. Overtuig jezelf ervan dat je dit kunt met de matra ‘Ik ben een feministische multitaskende supermama’.
 8. Helaas, baby gaat krijsen net als je Skype aanzet. Log direct weer uit, stuur een mail over ‘problemen met de Skypeverbinding’ en stop speen in babymond.
 9. Log weer in als baby na twee minuten weer stil is, balanceer haar op je benen en begin het interview. Gebruik één hand om baby te ondersteunen en de andere om aantekeningen te maken.
 10. Gebruik het excuus van de slechte Skypeverbinding om alleen audio te doen en geen video.
 11. Mis het antwoord op je eerste vraag omdat baby opeens gaat headbangen en dreigt haar hoofd tegen het bureau te stoten.
 12. Overweeg te zeggen dat je een drie weken oude baby op schoot hebt en daardoor het antwoord niet gehoord hebt. Doe het toch niet omdat je niet onprofessioneel wilt overkomen.
 13. Vraag gesprekspartner het antwoord te herhalen vanwege de ‘uiterst slechte Skypeverbinding’.
 14. Zie het nut in van werken voor een baas met vast contract en dus gegarandeerd zwangerschapsverlof terwijl je zo goed en kwaad als het gaat je vragen afwerkt.
 15. Slaag er niet in het antwoord op je vierde vraag op te schrijven omdat baby dreigt te gaan janken en je haar dus met beide handen heen en weer moet wiegen om dit te voorkomen.
 16. Vervloek jezelf omdat je er niet aan gedacht hebt dit interview op te nemen.
 17. Vraag precies hetzelfde in andere woorden.
 18. Baby maakt hapbewegingen. Controleer 12 keer of de video-functie van Skype echt uit staat. Ontbloot borst en leg baby aan waardoor je de uitleg van de geïnterviewde over de meest belangrijke kwestie van het hele gesprek mist.
 19. Vraag gesprekspartner de kwestie nog eens ‘nader toe te lichten’, het standpunt ‘samen te vatten in slechts een paar zinnen’ en ook om ‘enkele concrete voorbeelden ter verduidelijking’ te geven. Hoop dat ze zich niet al te zeer beklaagt bij de editor om de incompetente journalist.
 20. Probeer je uitroep van pijn als baby te hard op de tepel bijt te maskeren door te hoesten.
 21. Zie toe hoe druppels moedermelk alles wat je neergepend hebt onleesbaar maken.
 22. Sluit het interview af en merk dat baby slaapt. Vrees dat je een andere baan kunt zoeken.

Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K., baby Zoë en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje.

Lees ook: ‘Ik moet werken en dat vind ik vreselijk’