26 Nieuwe vaardigheden die je ontwikkelt als je een pasgeboren baby hebt

17.01.2018 00:10

Man, wat een aardverschuiving, zo’n baby! Deed je de dingen vroeger op een bepaalde manier, dan kom je erachter dat dat nu plotseling niet meer zo gemakkelijk gaat. Aan de andere kant ontdek je ook allerlei verborgen talenten aan jezelf. Zoals:

Lees ook: De tien geboden voor een relaxte kraamtijd.

 1. Dat je voor maar heel weinig dingen echt twee handen nodig hebt. Koffie zetten, afwassen, koken, de belastingaangifte, het kan allemaal prima met één hand (want met je andere moet je de baby vasthouden).
 2. Dat je dus géén 10 uur slaap per nacht nodig hebt, ook al heb je jarenlang beweerd van wel.
 3. Dat je je daardoor weliswaar de hele dag trillerig en duizelig voelt, maar dat je desondanks nog steeds kunt functioneren (soort van, in ieder geval).
 4. Dat je de bodem van de wasmand nooit meer te zien krijgt.
 5. Dat je er regelmatig halverwege de dag pas achterkomt dat een je een veeg gele babypoep over je wang hebt lopen.
 6. Dat iedere dag douchen een luxe wordt.
 7. Dat je dus gewoon wél zo’n muts bent geworden die niet twee uurtjes ergens op bezoek kan zonder je baby, omdat je dan van pure zenuwen bijna een inzinking krijgt.
 8. Dat je wel kunt proberen om je huis aan kant te houden, maar dat dat gewoon een verloren zaak is.
 9. Dat je opeens drie keer zoveel dingen, in drie keer zo weinig tijd kunt doen (moederschap geeft je blijkbaar superkrachten).
 10. Dat spijkerbroeken voor baby’s weliswaar heel lief staan, maar dus echt niet handig zijn.
 11. Dat het, als het opeens erg naar Franse kaas begint te ruiken, waarschijnlijk je baby is, die in zijn/haar spekplooien is gaan schimmelen zonder dat jij het door had.
 12. Dat je opeens toch assertiever blijkt te zijn dan je altijd had gedacht (want oh wee als er iemand iets te zeggen of te vinden heeft over jouw kind).
 13. Dat het niet uitmaakt om in je trainingsbroek naar de supermarkt te gaan (omdat het al een wonder is dat je de supermarkt gehaald hebt).
 14. Dat het sowieso niet uitmaakt om drie maanden lang in je trainingsbroek te lopen (omdat het al een wonder is dat je überhaupt de tijd hebt gevonden om je aan te kleden).
 15. Dat je alle opvoedtheorieën die je gelezen hebt meteen weer kunt vergeten, omdat jouw kind het toch allemaal anders doet.
 16. Dat drie dagen een ritme hebben niet betekent dat dat ook zo blijft (op het moment dat je dat denkt, verandert het namelijk).
 17. Dat je echt niet moet gaan Googlen als je baby ergens een vlekje heeft. Echt niet.
 18. Dat jij alles weliswaar beter kan met de baby, maar dat het toch verstandig is om dat niet tegen je man te zeggen.
 19. En dat je baby daarom dus soms een luier achterstevoren aan heeft. Of een kledingcombinatie waarvan een clown nog zou verschieten.
 20. Dat je heel snel een hele dikke huid moet kweken, omdat iedereen vindt dat je alles anders zou moeten doen met je baby (en ook niet bang is om je dat te vertellen).
 21. Dat het verantwoordelijkheidsgevoel dat je opeens hebt enorm heftig is en dat je daar soms zwetend van wakker wordt.
 22. Dat je ontzettend onzeker kunt zijn over alle keuzes die je maakt, terwijl je voordat je een baby had heel zelfverzekerd was
 23. Dat je je weliswaar voorgenomen had dat jóuw leven níet totaal zou veranderen als je een kind zou krijgen, maar dat dat dus gewoon wel gebeurt.
 24. Maar dat je dat eigenlijk helemaal niet echt erg vindt.
 25. Dat opeens blijkt dat heel veel dingen waar je je vroeger enorm druk over maakte, eigenlijk gewoon niet belangrijk zijn.
 26. En hoe lekker dat eigenlijk is.

Lees ook: Baby’s gooien, placenta’s begraven en andere bijzondere tradities van over de hele wereld.