30 Tips om de dag door te komen op 3 uur slaap

22.07.2022 06:00
slaapgebrek

Er zijn van die ouders die baby’s krijgen die binnen drie weken doorslapen. Althans, dat schijnt. Van die ouders die de wékker moeten zetten om ‘s ochtends op tijd op hun werk te komen. En die na Sesamstraat gewoon naar het Journaal kunnen kijken, ipv in slaap te storten. Dat soort ouders zou je graag willen slaan. Want jij slaapt namelijk al een jaar (of jaren) niet. Of in blokken van een kwartier. Wat eigenlijk gewoon marteling is.

Gelukkig ben je niet alleen. De meeste ouders hoeven elkaar maar aan te kijken bij de koffieautomaat op kantoor om te weten hoe laat het is (want iedereen heeft namelijk ieder uur op de wekker voorbij zien komen ‘s nachts). Hang in there parents, ook wij weten hoe het voelt! Daarom hier een aantal gouden tips om de dag door te komen zonder tijdens die belangrijke vergadering in slaap te vallen.

Lees ook: 19 Dingen die je hoort als je kind niet wil doorslapen (en waar je zooo niks aan hebt).

 1. Koffie. Koffie is het vloeibare goud. De benzine van ouders. En dus niet zo’n laffe latte met driekwart melk, nee, gewoon een driedubbele espresso van hardcore Arabica bonen.
 2. De Nijntje trainingswekker. Oké, het heeft wat voeten in de aarde, want de echte slaapterrorist geeft zich niet zomaar gewonnen, maar de aanhouder wint. Zet de wekker steeds tien minuten later en met een beetje geluk blijft je kind in ieder geval in bed tot de oogjes van het schaapje/Nijntje open gaan. Of dan vervolgens niet op vol volume Bert en Ernie’s Alfabetmars ingezet wordt kunnen we niet garanderen, maar je kunt niet alles hebben.
 3. Adrenaline. Jij hebt namelijk de halve nacht met hartkloppingen en samengeknepen billen in bed gelegen, wachtend op het volgende huiltje, de volgende schreeuw, de zoveelste knuffel die uit het ledikant gesmeten werd. En hij, die vent naast jou, die gast die zich papa noemt, die sliep dus gewoon door. Alweer. En op pure woede kun je lang lopen.
 4. De iPad. Gun jezelf dat momentje rust voor je naar je werk moet. Donder de vroege vogel(s) bij het ontbijt voor Paw Patrol, zodat je zelf de Douwe Egberts gewoon recht uit het pak kunt lepelen.
 5. Het feit dat je 8 uur lang op je werk mag zitten. Af en toe even de deur dicht en een powernap op je bureau. Moet kunnen.
 6. Make-up. Investeer in een goede concealer. Gewoon weg plamuren die wallen.
 7. Wijn. Ja, niet om 10.00 uur ‘s ochtends natuurlijk. Er zijn grenzen. Maar altijd een flesje droge witte in de ijskast om het leed aan het eind van de dag te verzachten, kan geen kwaad.
 8. Seks. Misschien heb je er in eerste instantie niet heel veel zin nadat je er voor de zesde keer uit bent geweest om die rotspeen terug te ploppen, maar, om maar met Linda de Mol te spreken, soms moet je zin maken. En op zo’n oxytocinehigh slaap je ook weer makkelijker in.
 9. Klagen. Tegen en met mede-ouders. Heerlijk. Gedeelde smart is tenslotte halve smart.
 10. Mooie kleren aantrekken. Hoe flamboyanter, hoe beter. Dat leidt af van die grijzige tint die je gezicht heeft aangenomen.
 11. Chocola. In bulk inslaan en standaard een voorraad in je bureaulade op kantoor bewaren. Van chocola word je gelukkig(er).
 12. Plakjes komkommer. Een kwartiertje even op je ogen leggen en je ziet er weer fris en fruitig uit. Minstens een half uur.
 13. Ruzie maken over de app met je man. Je bent tenslotte moe en dus ontoerekeningsvatbaar. En hij heeft de hele nacht kunnen slapen. En die boze emoji’s, die tikken zo lekker weg.
 14. Geld uitgeven. In je pauze éven snel naar dat leuke boetiekje op de hoek. Die nieuwe broek heb je gewoon verdiend.
 15. Lekker eten. Weinig slaap sloopt je lichaam. Het is daarom belangrijk dat je goed eet. Vier keer per week niet koken en langs de traiteur is dus noodzakelijk.
 16. Opa en oma. Maak met je ouders/schoonouders de afspraak dat je je kind eens per maand een weekend bij hen mag komen afleveren. Alleen al het vooruitzicht op af en toe een nacht doorslapen sleurt je door de gebroken nachten heen.
 17. Heel veel water drinken. Hydratatie is sowieso belangrijk, maar als je op je tandvlees loopt al helemaal. Het reinigt je lichaam en zorgt dat je je in ieder geval iets frisser voelt.
 18. Dagcrème. En dus geen Kruidvat huismerk. Ook hier geldt: grof geschut is het halve werk. Neem er eentje met minstens driedubbel doorgedraaide anti-aging formule en Q10 serum.
 19. Hele hoge hakken. Dan voel je je automatisch sexy en kijkt iedereen naar je meterslange benen, ipv naar je metersdiepe wallen.
 20. Netflix. Ongetwijfeld onverantwoord, maar dat is met een slaapdelirium van de glijbaan gaan met je peuter ook. Af en toe een dagje Frozen op repeat is gewoon verstandig voor iedereens welbevinden.
 21. Vroeg naar bed. Ja, het is saai en nee, misschien niet gezellig. Maar echt, pak die uren wanneer het kan. Af en toe met de kippen op stok is beter dan nog een aflevering van House of Cards.
 22. Sporten. Oke, je hebt dus echt geen zin om je in het zweet te werken op die loopband, maar van sporten krijg je energie. En die kun je goed gebruiken.
 23. Weekendjes weg met je partner. Parijs, Barcelona, Vinkeveense Plassen, whatever. Als je maar iets hebt om naar uit te kijken.
 24. Eet bananen. Daar zit namelijk een stofje in dat het melatoninegehalte in je lichaam gunstig beïnvloedt en dat zorgt ervoor dat je beter en makkelijker inslaapt.
 25. Verminder stress. Heb je een drukke baan, relatie-issues, of familieproblemen? Probeer ze waar mogelijk aan te pakken en je stresslevel omlaag te halen. Niet slapen is al aanslag genoeg op je lijf.
 26. Ga op yoga. Klinkt zweverig, maar kan echt helpen met ontspannen. Twee of drie keer per week op zo’n matje en de Zen stroomt je poriën uit.
 27. Verminder schermtijd. Lastig, in deze tijd van smartphones en laptops, maar toch het overwegen waard. Er zijn onderzoeken die aantonen dat de elektromagnetische straling van beeldschermen een nadelige invloed heeft op je slaap. Zit je op je werk dus de hele dag achter de computer? Ga dan ‘s avonds met een boek op de bank, ipv met je iPhone op zes WhatsApp groepen.
 28. Vang zoveel mogelijk licht. Ook al regent het, of is het hartje winter en -10, ga toch naar buiten. Al is het maar een half uurtje per dag. Je biologische klok is door al dat nachtelijk gespook waarschijnlijk zwaar aan de rel en hoe meer licht je krijgt, hoe sneller dat gereguleerd wordt.
 29. Koop een goed matras. Waarom duizenden euro’s stuk slaan op een Auping als je er toch niet van kunt genieten, horen we je denken? Omdat je een gebroken nacht beter ergonomisch verantwoord door kunt brengen, dan ook nog eens een hernia te kweken. Daarom.
 30. Volhouden. Het gaat over. Echt waar. This too, shall pass. Je kind gaat slapen. Wanneer, dat weten we niet. Maar ooit. En dan is het nog een tijdje werken aan het afbouwen van je cafeïneverslaving. Maar daar heb je dan weer Ibuprofen voor.

Lees ook: 25 Tekenen dat je tegen een slaapdelirium aan zit.