Jongens, spin that shit! Nieuwste speelgoedrage doet je duizelen

18.05.2017 14:03

Wat is toch dat geluid? Hoor jij het ook? Als je het niet hoort, moet je misschien je oren eens laten nakijken, want dan wordt het tijd voor een gehoorapparaat. Het gezoem van de Fidget Spinner is namelijk niet te missen.

De Fidget Spinner is de nieuwste rage in speelgoedland. Ga kijken op een willekeurig schoolplein en het duizelt je voor je ogen van al die draaiende apparaatjes. Wat het is? Tja, goeie vraag. Het valt misschien nog het best te omschrijven als een handtol. In het midden zijn er kogellagers die je tussen je duim en middenvinger houdt. De truc is het ding met een vinger zo hard mogelijk aan het draaien te krijgen. Dat zorgt ook voor het zoemende geluid. Dat is het? Ja, dat is het. Wat er zo leuk aan is? Al sla je me helemaal dood. Maar goed, kinderen zijn rare wezens. En ik zal wel oud worden ofzo.

Hoewel het het speeltje du jour is, is de Fidget Spinner helemaal niet nieuw. Sterker nog, het is eigenlijk niet eens speelgoed. De Spinner werd ruim twintig jaar geleden namelijk door een moeder in Amerika ontwikkeld als middel om haar drukke kind te temperen. De Fidget Spinner zou de concentratie verhogen en hyperactieve, angstige of autistische kinderen helpen ontspannen. Ook nu weer wordt er door sommige professionals gezegd dat de Spinners goed zijn voor kinderen met bijvoorbeeld ASS of ADHD. Er zijn dan ook scholen waarop ze in de klas gebruikt mogen worden. Maar niet iedereen vindt dat er maar lustig op los gespind mag worden.

Sceptici zeggen namelijk dat de zo geroemde concentratieverhoging een farce is, omdat mensen van nature helemaal niet kunnen multitasken. De Spinner zou volgens hen juist alleen maar afleiden en vertragen, omdat kinderen zich zowel op de les, als op de Spinner moeten concentreren, wat breintechnisch gezien dus eigenlijk niet kan. To spin, or not to spin, dat is dus the question. Wie het antwoord weet, die mag het zeggen.

Mijn autistische zoon vindt er overigens niet veel aan, die Spinners. Hij kreeg er laatst eentje in zijn handen gedrukt, gaf er een draai aan, haalde zijn schouders op en legde het ding weer weg. Zelf vond ik het wel fascinerend trouwens, ik heb een halve middag zitten spinnen. Misschien is mijn zoon helemaal niet autistisch en ik wel. Of misschien heb ik wel ADHD. Dat zou wat zijn. Gediagnosticeerd door de Fidget Spinner. Gelukkig hebben we de Ritalin al in huis.

Lees ook: 15x Speelgoed waarvan je denkt: wtf?!?!