Dit geloof je niet! Wat de moeder van een kind met autisme allemaal te horen krijgt…

14.12.2018 00:10

De zoon van Vala heeft autisme. Daarmee stuit ze op veel onbegrip bij mensen die er niets vanaf weten. Deze opmerkingen laten zien hoe pijnlijk het kan zijn, de reacties van de buitenwereld. “Die van mij is ook weleens vervelend, hoor.”

Mijn zoon staat op straat te kijken naar een grote graafmachine. Hij fladdert zo hard met zijn armen van enthousiasme, dat het lijkt alsof hij ieder moment weg kan vliegen. “Doet-ie dat altijd?” zegt een, voor mij totaal onbekende, mevrouw. “Wat raar”. “Hij heeft autisme” leg ik uit. “Oh?” zegt de vrouw fronsend, “Nou, hij ziet er anders heel normaal uit”. Ik zucht en trek mijn zoon zachtjes mee. Inderdaad, hij ziet er normaal uit. Hij is namelijk autistisch, niet misvormd.

Als moeder van een autistisch kind krijg ik nogal eens te maken met vooroordelen en kwetsende opmerkingen. Mensen weten meestal niet wat autisme inhoudt. Logisch, want wat je niet kent, dat kun je ook niet snappen. Ik ben er open over, beantwoord graag de vragen. Maar als je wel de klok hebt horen luiden, maar die klepel niet kunt vinden, hou dan vooral je mond. Want van al die zogenaamde autisten-experts word ik wel een beetje moe.

Ken jij iemand met een autistisch kind? Houd de volgende 10 ‘wijsheden’ dan vooral voor je:

 1. Is hij autistisch? Maar hij kijkt je toch gewoon aan?
  Ik snap dat je Rain Man een goede film vond. Maar niet alle autisten zitten in de foetushouding neuriënd in een hoekje. De meesten niet eigenlijk.
 2. Tja, dan had je maar langer borstvoeding moeten geve
  Echt waar, die heb ik te horen gekregen. Oh ja, natuurlijk. Langer aan de tiet had de genen van mijn zoon vast totaal veranderd.
 3. Hij is niet goed gehecht. Als je liever was geweest, was hij niet autistisch geworden.
  Oke, dus het is gewoon allemaal mijn schuld? Fijn, nog even zo’n trap na.
 4. Dan heeft hij zeker helemaal geen emoties.
  Klopt, ik heb een robot gebaard. Hij gaat alleen ‘aan’ als ik op een knopje druk. Geloof je ‘t zelf…?
 5. Mijn kind is ook weleens vervelend, hoor. Dan is-ie toch niet gelijk autistisch?
  Weekje ruilen? Kijken of je na een week autisten-management je eigen kind nog zo ‘vervelend’ vindt.
 6. Oooh, is hij autistisch? Dan weet hij zeker meteen hoeveel lucifers er op de grond liggen als je een doosje laat vallen?
  Tuurlijk joh, alle autisten hebben namelijk X-Ray vision.
 7. Hij is helemaal niet autistisch. Jullie zijn gewoon niet streng genoeg.
  Goh, ben jij tegenwoordig kinderpsychiater? Had je dat niet even kunnen zeggen, dan hadden wij ons de moeite van een lang en pijnlijk diagnostisch traject kunnen besparen.
 8. Dan is hij goed met cijfers. Hij wint later vast de Nobelprijs voor de wiskunde.
  Zou hartstikke leuk zijn. Maar onze zoon is net zo beroerd in rekenen als zijn moeder.
 9. Hij is altijd zo gezellig. Volgens mij is een autistisch kind helemaal niet zo zwaar.
  Weet je wat? Anders kom jij na dat leuke kinderfeestje een paar dagen bij ons logeren. Ben benieuwd of je het dan nog zo gezellig vindt.
 10. Alle kinderen hebben tegenwoordig wel iets. Autisme is gewoon een modeverschijnsel.
  Als je het niet erg vindt, houd ik het als het om mode gaat liever bij een paar nieuwe schoenen. Ik vrees dat mijn zoons autisme nooit out of style gaat.

Lees ook: Toen ik mijn zoon moest vertellen dat hij autisme heeft.