Wallen tot op je knieën? Dit kan de reden zijn waarom je kind niet slaapt

18.03.2019 10:00
Droge huid bij baby's

Na drie maanden slapen ze door, toch? Ehm tja, wat zullen we daar eens van zeggen… De realiteit is dat veel ouders kampen met chronisch slaaptekort door hun nachtbrakende kinderen, soms wel jarenlang. Waarom een kind slecht slaapt, is vaak niet echt duidelijk. Maar soms is er wel een oorzaak, die je misschien niet had verwacht.

Jarenlang heb ik me het hoofd gebroken over de vraag wáárom ik nou toch geen kinderen kon maken die de kunst van slapen een beetje beheersen. Als ik weer eens ’s ochtends om vijf uur huilend aan de keukentafel op een Nespressocupje zat te kauwen, met om me heen de nutteloze verzameling attributen die ik had aangeschaft om mijn kind te laten slapen (ik noem een peperdure schommelstoel bekleed met een vachtje van vrije uitloopalpaca’s, verscheidene nachtlampjes in rustgevende kleuren, muzikale lieveheersbeestjes en schildpadden met ingebouwde sterrenprojectors, mobiles met baarmoedergeluiden en zo kan ik nog wel even doorgaan) en die me aan de rand van een faillissement hadden gebracht, kon ik niet anders dan me afvragen wat ik toch fout deed. Ik had álles geprobeerd, echt álles. Dus hoezo waren die kinderen nog steeds wakker?

Iedere vermoeide ouder zal kunnen beamen dat er geen grotere hel is dan een langdurig chronisch tekort aan slaap. Vooral als je geen flauw benul hebt wat de oorzaak is en wat je eraan kunt doen. Het vervelende is ook: meestal is er niets aan te doen. Kinderen en slapen, het is gewoon geen briljante combinatie. Het overgrote deel van de kinderen tot 4 jaar heeft slaapproblemen. Die zijn voor die kinderen zelf niet eens zo problematisch, het hoort namelijk gewoon bij opgroeien. Hoe gek het misschien ook klinkt: slapen moet een kind leren, net zoals lopen, praten en fietsen. Die wetenschap is weliswaar een (zeer) schrale troost, maar het is wel een troost, omdat je, als je dat eenmaal weet, ook weet dat het dus overgaat. Dat er licht aan het eind van de tunnel is. En dat het niet jouw schuld is als ouder dat je kind iedere nacht de polonaise loopt door z’n ledikant. Maar soms ligt er wel wat meer ten grondslag aan het nachtelijk gespook dan alleen simpel opgroeien. Daar kwam ik achter bij mijn derde nachtbraker.

Een vriendin en collega-moeder wees mij laatst op het schilferige huidje van mijn dochter Arwen. Vroeg mij of ik er weleens aan had gedacht dat ze daar misschien last van zou kunnen hebben. Natuurlijk had ik ook wel gezien dat ze vaak rode plekjes en korstjes had, maar krabben deed ze nooit en bovendien dacht ik dat ik een expert was op het gebied van huidproblemen. Mijn oudste dochter had als kind namelijk heftig eczeem, zo erg dat zij daar in het ziekenhuis voor behandeld moest worden. Dus dit, die plekjes die Arwen had, dat stelde in mijn ogen niets voor. Dat kon weleens een misvatting zijn, zei mijn vriendin, want ook van een beetje schilferen kan een kind flink last hebben. Juist ’s nachts. Probeer tenslotte zelf maar eens te slapen als je jeuk hebt, of een branderige huid. Dan lig je niet echt lekker natuurlijk. Maar ja, geen kind dat ’s nachts in eloquente volzinnen weet duidelijk te maken dat het lijdt aan dermatologisch ongemak en zie dat dan als ouder in je zombiestaat met je hersens van pap maar eens zelf te bedenken.

Mijn vriendin raadde me aan eens Lipikar van La Roche-Posay te gebruiken bij Arwen. Dat is een huidverzorgingslijn die speciaal is ontwikkeld voor de droge (eczeem)huid. Sowieso is het huidje van jonge kinderen al heel gevoelig en kunnen reguliere verzorgings,- en zeepproducten snel te heftig zijn. De Lipikar AP+ lijn bevat minimalistische formules waardoor de kans op irritaties en eczeem wordt verminderd. Daarnaast zorgt het ervoor dat het huidje van je kind echt goed gevoed wordt, maar ook jeuk vermindert en de huid kalmeert. Er zijn verschillende producten, al naar gelang de behoefte van de huid van je kind. Voor Arwen gebruik ik onder andere Lipikar Baume AP+, waarmee ik haar huidje kan verzorgen en droge plekjes zoveel mogelijk voorkom. De producten zijn zo mild en effectief dat ze dus ook geschikt zijn voor eczeem. Voor zowel je baby, peuter als voor jezelf! Voor Arwen heeft het wonderen gedaan en daarmee dus ook voor ons. Ons meisje slaapt in ieder geval een stuk beter. Waardoor onze wallen inmiddels niet meer op onze knieën, maar op onze kin hangen. Wat nog steeds niet heel charmant is, maar toch wel een aanzienlijke verbetering.

Er zit vaak weinig anders op dan je dodelijk vermoeide ziel in lijdzaamheid bezitten als je kleine kinderen hebt. Uiteindelijk wordt het beter, lieve gesloopte ouders, er komt een dag dat je plotseling wakker wordt van de wekker en dat je dan opeens een hele nacht geslapen blijkt te hebben. Zomaar opeens. Maar in de tussentijd kan het geen kwaad om af en toe misschien even out of the box te denken. Dan ga ik nu even al die lichtschildpadden op Marktplaats zetten. Dan kan ik straks een megafles champagne kopen om te vieren dat mijn wallen echt helemaal verdwenen zijn.

Meer weten over een droge huid bij kinderen en hoe je de gevoelige huid van jouw baby, peuter of kleuter kunt verzorgen? Hier vind je meer informatie over de productlijn Lipikar AP+ van La Roche-Posay. De kinder- en babyhuid is nog extra gevoelig, waardoor het gebruik van veilige producten zonder irriterende allergenen zoals zeep en parfum extra belangrijk is.

Om droogheid na het douchen te voorkomen heeft Lipikar een milde, zeepvrije reiniging genaamd Lipikar Syndet AP+. En na het douchen/badderen kun je je kind lekker insmeren met de Lipikar Balsem AP+ die onmiddellijk een (zeer) droge huid (met neiging tot eczeem) verzacht. Deze balsem heeft een anti-jeuk werking tot 24 uur, dus fijn om je kind voor het slapen in te smeren. Daarnaast hydrateert het ’t tere huidje van je kind en herbalanceert de huidbarrière. Ook geschikt voor pasgeboren baby’s.

Plus: als zo’n verzorgde kinderhuid je slapeloze nachten kan besparen is dat een mooi extraatje. Smeren is al met al een stuk goedkopere oplossing dan alle high tech gadgets om kinderen in slaap te krijgen. De 200 ml syndet AP+ haal je voor €13,50 in huis. 400ml syndet: €16,50, 200ml baume: €17,95. 400ml baume: €23,50

De Lipikar-lijn is te koop bij de (online) apotheek. Bekijk hier waar in je buurt La Roche Posay te koop is. Wil jij persoonlijk advies van een La Roche-Posay expert? Ga dan naar Instagram en stuur ze een DM!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met La Roche-Posay, maar de inhoud is 100% van ons