Huilen, huilen, huilen: als je baby krampjes heeft

10.02.2022 18:00
baby heeft krampjes

Toen Vala’s baby wekenlang avond aan avond kronkelend op haar borst lag vroeg ze zich af of er misschien iets mis was. Ze wist niet dat pasgeboren baby’s heel vaak last hebben van krampjes. En dan kun je je als nieuwe moeder heel wanhopig voelen.

Dat baby’s huilen wist ik natuurlijk wel. Maar dat ik wekenlang iedere avond uren met een wriemelende krijsbaby rondjes door het huis zou lopen, dat had ik niet aan zien komen. Niemand had mij namelijk verteld dat baby’s in hun eerste levensmaanden vaak last hebben van darmkrampjes. Kolieken wordt het ook wel genoemd en het is heel normaal en gelukkig niks om je zorgen over te maken. Maar als je dat niet weet, kun je al snel gaan denken dat er iets mis is. Het huilen kan door merg en been gaan en als je pech hebt uren aanhouden. Vaak beginnen de krampjes in de vooravond en duren dan tot in de late uurtjes. En zo hopste ik dus avond aan avond urenlang met mijn gillende zoon in de draagdoek door ons appartement. Dat kon niet goed zijn, dacht ik en dus gingen we al snel met hem naar de dokter. Die ons vertelde dat dit er nou eenmaal bij hoort. Dat hij niet kon zeggen hoe lang het nog zou duren en ons verder alleen kon aanraden een paar goede oordoppen te kopen en een lange adem te hebben. En die heb je nodig. Want ook al heeft je baby maar een uur last van kramp, dat lijkt dan wel een eeuwigheid.

LEES OOK: Regeldagen: de ritmeverstoorders in het leven van een nieuwe moeder.

Waar worden krampjes nou door veroorzaakt? Echt helemaal zeker weten de medici het niet,

maar er wordt algemeen aangenomen dat darmkrampen bij baby’s voornamelijk veroorzaakt worden door het onrijpe darmstelsel. De darmen van een jonge baby zijn nog volop in ontwikkeling. Ze zijn niet gewend aan het verwerken van melk en de kunst van het verteren onder de knie krijgen is niet eenvoudig. Dat gaat dus niet zonder slag of stoot en dat resulteert in pijnlijke samentrekkingen van de darmen als die aan de slag gaan om de relatief grote hoeveelheid voedsel die ze opeens te verstouwen hebben gekregen te verwerken. Ook kan het zijn dat die hoeveelheid voedsel echt te groot is geweest, of juist te klein. Zeker als je flesvoeding geeft is het makkelijk om in de valkuil van de richtlijnen op het pak te stappen. Natuurlijk zijn die richtlijnen er niet voor niets, maar iedere baby is een individu en heeft dus een individuele voedingsbehoefte. De kunst is goed op de signalen van je baby te letten om te zien aan welke hoeveelheid voeding hij op dat moment behoefte heeft. Lucht in de darmen kan een andere oorzaak zijn van kramp. Wat het ook is, de kans is groot dat je er nooit echt achter komt. Wat heel frustrerend is, want lijdzaam toezien hoe je lieve, kleine baby pijn lijdt is een ware marteling.

Is er iets te doen aan krampjes? Tja, daar zijn de meningen over verdeeld.

Ik kan in ieder geval zeggen dat ik alles heb geprobeerd. Van druppeltjes die luchtbelletjes in de fles en in de maag tegen zouden moeten gaan, tot warme badjes, buikmassages, de baby met zijn buikje op je onderarm heen en weer zwiepen, een kleinere speen op de fles, meerdere keren laten boeren tijdens de voedingen en nog veel meer, ik heb het allemaal gedaan in een wanhopige poging mijn arme zoons buikpijn te verlichten. Of er iets was dat echt hielp weet ik niet. Uiteindelijk werd het huilen minder. Maar of dat kwam door iets wat ik probeerde, of gewoon, door de tijd en het feit dat mijn baby groter werd en zijn lichaam zich dus aanpaste aan het leven buiten de baarmoeder, geen idee. Het feit dat ik iets probeerde te doen om het wat draaglijker voor hem te maken gaf me in ieder geval het gevoel dat ik niet compleet machteloos was. Dat ik hem, al was het misschien maar een heel klein beetje, hielp. En dat maakte het ook voor mij net iets beter vol te houden.

Meestal gaat het na drie maanden een stuk beter en worden de krampjes dan snel minder.

Sommige baby’s blijven echter langer last houden. Hoe vervelend (en vermoeiend!) ook, als ouders kun je weinig anders dan het uitzitten. Wel is het belangrijk dat je goed in de gaten houdt dat er niet wat meer aan de hand is dan alleen onschuldige darmkrampen. Mijn tweede kind bleek bijvoorbeeld een nogal heftige koemelkallergie te hebben die resulteerde in veel buikpijn. Hadden we dat eerder geweten dan hadden we ook eerder kunnen beginnen met de speciale voeding die ze nodig had en was haar een hoop buikpijn bespaard gebleven. Bij twijfel moet je dus vooral niet twijfelen om een arts te raadplegen. Maar wees gerust: meestal is het weinig anders dan die rottige, maar gelukkig wel onschuldige, krampjes. Het is gewoon ook niet makkelijk voor zo’n piepklein, gloednieuw lijfje om te wennen aan de grote, boze buitenwereld. Dus ouders van een kind met krampjes: hou vol. Het komt goed. Neem je huilende baby in je armen en troost hem. Meer kun je niet doen. En huil gerust soms even mee, dat heb ik ook gedaan. Want kramp mag dan normaal zijn, het is ook gewoon ontzettend kut.

LEES OOK: En toen had Renée d’r zoontje aarsmaden.